vrijdag 5 oktober 2012

Moelleux au chocolat et caramel

Oftewel: chocoladecakejes met een vloeibaar hart...met karamel
Uit mijn nieuwe kookboek: Chez Rachel, van Rachel Khoo. Ik zag haar dit recept maken op de tv, en moest meteen haar boek kopen...het water liep me bij voorbaat al in de mond! En omdat het net zo lekker was als ik had gedacht, geef ik jullie ook het recept

Voor 6 personen:
Voor de moelleux: 170 gr pure chocola (goede nemen he!), 170 gr roomboter, 170 gr lichte basterdsuiker, 85 gr bloem, 6 geklopte eieren

6 ramequins, zachte boter, cacaopoeder

Voor de karamel: 150 gr suiker,  1,5 dl slagroom (evt 1 tl zeezout)
Bestrijk 6 ramequins met boter en bestrooi met cacaopoeder, zorg dat de binnenkant volledig bedekt is.
Smelt de chocola met de boter au bain marie. Goed mengen en licht af laten koelen.

Meng in een andere kom de suiker en bloem. Giet het iets afgekoelde chocolademengsel bij de eieren (langzaam, anders krijg je roerei) en meng het goed. Meng dit vervolgens door de bloem en de suiker.
Vul de ramequins voor driekwart (of zoals ik: verdeel het mengsel eerlijk, want je bakjes zijn te groot) en zet ze minstens 1 uur in de koelkast.
Maak ondertussen je karamel (geen foto's, want ik had van een ander recept een restje karamel): strooi een laagje suiker in een pan en zet die op een matig vuur. ROER NIET, zwenk de pan om de suiker wat beter te verdelen (indien nodig). Als de suiker begint te kleuren voeg je de rest van de suiker toe. Wederom zwenken met de pan, totdat alle suiker een mooi bruin kleurtje heeft. Voeg vervolgens de room (en het zout) toe, nu mag je eventueel roeren. Verwarm de karamel tot 104 graden, of totdat hij dik genoeg is (hij moet de achterkant van een lepel kunnen bedekken). Schenk de karamel in een schaal en laat ook afkoelen.

Na een uur kun je de moelleux gaan bakken. Zorg dat je oven voorverwarmd is op 180 graden.
Neem de ramequins uit de koelkast en doe de karamel in een spuitzak. Steek het spuitmondje in een van de moelleux en spuit de karamel erin. Zorg ervoor dat je het er niet op, maar in spuit.
Zet ze 15 a 20 minuten in de oven: ze moeten nèt gestold zijn.
Haal ze eruit en laat 2 minuten afkoelen. Keer de vormpjes om boven een bordje:
en neem een (erg warme) hap

mmmmmmmmmmmmmmoelleux

Lekker: death by chocolate
Duur: een eurootje of 4 denk ik, voor 6 goddelijke moelleux
Makkelijk: ja, de karamel is het moeilijkst denk ik

4 opmerkingen:

  1. Hoe is de rest van dat boek?
    Staat namelijk op mn lijstje...

    En dit ziet er ontzettend lekker uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekker, maar wel veel met kaas geloof ik
    en dit was echt té lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zucht...wat lekker. Ik weet alleen niet wat ramequins zijn. En waar koop je die dan.
    Helaas, ik kan dat niet eten, eet geen suiker....

    BeantwoordenVerwijderen