vrijdag 3 augustus 2012

Jamie's rijstsalade met appel en spek

Uit Jamie's nieuwste boek (te gast bij Jamie) haalde ik dit recept. Het leek me ontzettend lekker, maar ook een beetje....vreemd. Maar goed, mijn verjaardag leek me de perfecte gelegendheid om dit recept eens uit te proberen op mijn nietsvermoedende gasten. Natuurlijk eerst alles verzameld
Aangezien ik dit als bijgerechtje wilde serveren heb ik meer rijst toegevoegd dan in het recept stond: het hele pakje (a 500 gr) i.p.v. de gevraagde 300 gr.
Nodig: 750 gr speklappen, 2 (verse) laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 3 granny smith appels, 50 gr gepelde walnoten, 2 el vloeibare honing, 1 el (verse) tijm, 1 sinaasappel, 300 gr rijst (basmati en wilde), 2-3 el ciderazijn, grote bos bladpeterselie, 2 lente-uitjes, peper, zout, olijfolie.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen en bak ondertussen de in smalle reepjes gesneden speklapjes uit met de laurier, rozemarijn en peper en zout in een beetje olijfolie. Dit duurt ca 20 minuten

Hak ondertussen de appels in stukjes die ongeveer even groot zijn als de spekreepjes (of kleiner).
Dit was eigenlijk iets te groot. Als het spek lekker gebakken is, schep je het uit de pan (gooi de laurier weg) en doe je daar de appels, walnoten, honing, tijm en het sap van de sinaasappel in. Dit bak je tot de appels, zacht, kleverig en een beetje bruin zijn. Hak ondertussen de peterselie fijn.
Als de appels klaar zijn meng je alles door elkaar: de (droog)gekookte rijst, de spekkies, de peterselie en het appelprutje
Doe nu 2 el ciderazijn in je koekenpan en schraap de aanbakseltjes los. Gooi dit ook over de rijst.
Garneer met bosui. Serveer warm of koud (ik deed het laatste, en de restjes at ik de volgende dag warm)

Lekker: ja, maar ik vond hem warm lekkerder
Makkelijk: het is ietwat bewerkelijk, maar niet echt ingewikkeld
Duur: viel mee, hier hebben een hoop mensen van gegeten (ongeveer 15) en ik had over. Als je het als diner serveert is het genoeg voor zeker 6 mensen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten